Știri

Declarație a Consiliului Public al Moldovei cu privire la intensificarea militarizării republicii

Consiliul Public al Moldovei privește cu îngrijorare profundă intensificarea militarizării Republicii Moldova și dezvoltarea interacțiunii directe cu structurile militare străine, ceea ce contravine principiului fundamental al neutralității țării, consacrat în Constituția Republicii Moldova, și pune în pericol independența și suveranitatea republicii.
O preocupare deosebită o reprezintă inițiativa, comunicată de conducerea superioară a Moldovei și Franței, privind deschiderea în Republica Moldova a unei misiuni permanente a Ministerului francez al apărării. Acest fapt, împreună cu creșterea semnificativă în ultimul timp a numărului de exerciții militare, la care participă militari moldoveni, achiziționarea masivă de armament și alte fenomene, întăresc premisele implicării republicii în conflicte militare cu consecințe imprevizibile pentru țară.
Consiliul Public al Moldovei îndeamnă conducerea superioară a republicii să întrerupă imediat toate acțiunile îndreptate spre punerea în aplicare a inițiativelor anticonstituționale, slăbirea statutului neutru și promovarea militarizării țării. Considerăm că aceste acțiuni reprezintă o amenințare directă la adresa vieții și sănătății poporului moldovean, precum și constituie o amenințare la adresa statalității, suveranității și integrității teritoriale a republicii.

Declarația a fost adoptată de către Comitetul Executiv al Consiliului Public al Moldovei

Informații suplimentare:

Consiliul Public al Moldovei (www.npm.md) a fost înființat în Republica Moldova la 11 noiembrie 2020. Consiliul include lideri și experți din peste 50 de organizații publice și etnoculturale autoritare din Moldova, experți în domeniile economiei, educației, dreptului, relațiilor internaționale, drepturilor omului, lideri ai tineretului, reprezentanți ai clerului și mass-media.

Activitatea Consiliului vizează discutarea și formularea unei poziții publice cu privire la cele mai importante probleme ale dezvoltării statului în domeniile științei, culturii, educației, protecției drepturilor omului, consolidării suveranității, integrității teritoriale, precum și dezvoltarea spiritual-morală a poporului moldovean multi-etnic.
Made on
Tilda