Новости

„Moldova Nouă — 665”. Partea 1: Începutul

„Moldova n-a fost a strămoşilor mei,

n-a fost a mea şi nu este a noastră,

ci a urmaşilor urmaşilor noştri în veacul vecilor!...”

(Ștefan cel Mare și Sfânt)


În anul 2024 se vor împlini 665 de ani de la fondarea statului moldovenesc. Este mult sau puțin? De-a lungul a șase secole, țara a trecut printr-o serie de schimbări globale.
Au fost vremuri în care Moldova era considerată unul dintre principalele și respectatele centre comerciale, economice și politice din regiune. Principatul moldovenesc de pe vremea lui Ștefan cel Mare, Alexandru cel Bun, Alexandru Lăpușneanu, Petru Rareș și a altor domni era legendar, iar succesele lor manageriale, diplomatice și militare erau admirate de mulți oameni de stat europeni.
A existat și trădare. De exemplu, este bine cunoscut faptul că Ștefan cel Mare a incendiat de două ori Bucureștiul, capitala Valahiei, pentru răutatea și agresivitatea sa față de poporul moldovenesc. În momentul în care armata noastră apăra țara, luptând împotriva Imperiului Otoman, valahii au lovit cu viclenie în spatele nostru. Pentru aceasta și-au plătit prețul. De două ori.

Istoria contemporană ne-a adus noi provocări.
Unindu-și forțele cu popoarele țărilor din URSS, sute de mii de băștinași din Moldova au reușit nu numai să-și apere patria în timpul Frontului de răsărit din 1941-1945, ci și să participe direct la eliberarea lumii de ciuma fascistă.
În anii ’90, poporul moldovenesc multinațional a cunoscut o nouă catastrofă — prăbușirea Uniunii Sovietice. Evenimentele tragice au dus la distrugerea completă a economiei și la o criză socială profundă. Moldova nu a căzut.

Prăbușirea URSS a dus la reînființarea unei țări independente — Republica Moldova. A început construcția unei statalități reînnoite.
Iar astăzi, republica noastră se confruntă cu o nouă provocare — românizarea totală și pierderea definitivă a identității moldovenești de secole. De fapt, asistăm la o nouă etapă de ocupație din partea României, care și-a însușit atitudinea anti-moldovenească încă de pe vremea Valahiei.
Motivul acestei agresiuni, realizată în strânsă cooperare și sub supravegherea forțelor interesate, este clar — necesitatea de a întări România și NATO în ea. Și desigur, de a forma o enclavă ofensivă antirusească eficientă în regiune. De fapt, atât Moldova, cât și România, Ucraina și multe alte țări sunt astăzi pur și simplu „folosite” pentru realizarea unor planuri străine și periculoase.

Țara noastră se află într-o situație dificilă în care, având în vedere situația din regiune, poate fi atrasă într-un nou conflict militar. Au nevoie politicienii și forțele politice moldovenești, chiar și cei care favorizează un vector pro-occidental de dezvoltare, de un astfel de scenariu? Eu nu cred că da. Cel mai probabil, este necesar pentru cei care controlează din exterior evenimentele din regiune și sunt interesați de o destabilizare totală.

Ce trebuie făcut?
De fapt, există două opțiuni: a se predea, a renunța și a permite ca țara să fie condusă spre un colaps total, a pierde statalitatea și a crea un nou conflict regional. Trădând astfel memoria strămoșilor noștri, memoria lui Ștefan cel Mare, Dimitrie Cantemir, Alexandru cel Bun și a multor alți eroi adevărați care și-au dat viața pentru statul moldovenesc în ultimele șase secole. Trădarea intereselor poporului este o cale de rușine și un blestem pentru generațiile viitoare.
Există și o altă cale.
În ciuda neînțelegerilor existente, trebuie să unim forțele și să mergem împreună, mână în mână, pentru a forma o nouă realitate, un nou viitor și o putere cu adevărat populară și pro-moldovenească în țară. Trebuie să restabilim relațiile cu prietenii istorici ai poporului moldovenesc și, în cooperare cu țările prietene din lume, să începem o nouă etapă de dezvoltare a statului moldovenesc.
O etapă în care respectul față de oameni, față de istoria, limba și tradițiile noastre seculare, față de credința noastră va fi în centru. O etapă în care oamenii de stat vor construi o economie orientată spre inovații și cu respect pentru neprețuita natură moldovenească.

Vom construi o țară în care bătrânii se vor simți protejați și bine îngrijiți, iar tinerii vor fi dornici să întemeieze familii, să crească copii și să își folosească talentele în folosul patriei lor. Unde veteranii, oamenii de știință, de cultură, de educație, sportivii, antreprenorii și muncitorii de rând vor simți sprijin și încredere în viitor, unde sintagma „Sunt moldovean” va suna cu mândrie!
Avem nevoie de o țară cu valori spirituale și morale înalte, în care copiii să știe că familia este cuplul dintre un bărbat și o femeie, iar conceptul de „familie” este sacru. Moldova a fost din punct de vedere istoric multietnică și fiecare naționalitate ar trebui să se simtă necesară, respectată și protejată.
Vom fi capabili să construim o astfel de „Moldova Nouă”? Absolut! Timp de multe secole, poporul moldovenesc multinațional a dovedit că este capabil să creeze imposibilul — ridicându-se din cenușă, scuturând praful temporizatorilor și unindu-și forțele, mână în mână, pentru a forma o nouă realitate și un viitor luminos. Așa a fost și așa va fi!

Astăzi, noi, o echipă numeroasă de patrioți ai Republicii Moldova, în cinstea celei de-a 665-a aniversări de la fondarea statului moldovenesc, anunțăm începutul pregătirii programului popular de dezvoltare a țării „Moldova Nouă — 665”.

Programul va acoperi toate domeniile de dezvoltare a statului — sfera socială, știința, economia, cultura, educația, sportul, dezvoltarea tineretului, relațiile interetnice și internaționale și așa mai departe.
În vederea elaborării acestei strategii și pentru a pune în aplicare decizia primului Congres al Republicii Moldova, care a avut loc la Chișinău la 26 octombrie 2023. În diferite localități din țară și peste hotare se formează deja Consiliile regionale ale țării, cu participarea strânsă a diasporei.
O atenție deosebită va fi acordată creării comitetelor executive și constituirii unei rezerve de personal, care va include specialiști de stat în domenii și sectoare specializate ale economiei — acea forță populară care va fi capabilă să oprească prăbușirea statului într-o perioadă scurtă de timp și să asigure construcția unei Moldove noi și prospere.
Sarcina noastră principală este de a consolida statalitatea și suveranitatea Republicii Moldova, de a păstra valorile tradiționale și fundamentele spirituale și morale ale țării, de a asigura unitatea poporului multinațional și integritatea teritorială, de a dezvolta cultura și tradițiile moldovenești, de a crea condiții pentru o viață decentă pentru cetățenii republicii și de a dezvolta relații de prietenie cu țările lumii.
Unindu-ne forțele, vom elabora un program cuprinzător de restaurare și dezvoltare a republicii și vom asigura implementarea măsurilor necesare pentru ca acesta să devină realitate. Bineînțeles, suntem convinși că noi, poporul moldovenesc multinațional, putem face acest lucru.

Există o alternativă? Cealaltă cale este pierderea țării noastre, a viitorului nostru. Acest lucru este inacceptabil!

În viitorul apropiat, grupul de inițiativă va prezenta detalii despre formarea filialelor consiliilor raionale din țară și despre modul în care fiecare locuitor al țării și reprezentanții diasporei pot participa la elaborarea Programului popular „Moldova Nouă — 665” și la formarea sistemului public de dezvoltare a statului.

Astăzi, poporul moldovenesc multinațional își unește forțele în numele viitorului! Există un număr mare de patrioți adevărați care onorează memoria strămoșilor lor și se străduiesc să facă din țara noastră o- Moldova însorită. Putem să o facem și o vom face!

Moldova este moștenirea noastră comună — trecutul, prezentul și viitorul nostru!

Veaceslav V. Perju,

Președintele Consiliului Public al Moldovei,

Liderul Platformei Publice „Uniunea Populară din Moldova”,

Șeful Comitetului de Organizare a „Congresului republican moldovenesc”,

Expert în sfera Dezvoltării Guvernamentale
Made on
Tilda