Știri

Consiliul Public al Moldovei condamnă faptul redenumirii limbii de stat din moldovenească în română

Consiliul Public al Moldovei exprimă profund regretul și condamnarea față de decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova, care a recunoscut ca legală redenumirea limbii de stat a republicii din moldovenească în română.
Această decizie a Curții Constituționale a Republicii Moldova contravine faptelor istorice privind formarea și dezvoltarea limbii moldovenești, care are o istorie seculară, confirmată de cercetările științifice oficiale și documentele istorice.
Remarcăm că Moldova își începe suveranitatea din anul 1359, în timp ce România își începe din anul 1859, fapt care dovedește încă o dată primordialitatea formării limbii moldovenești față de cea română.
Considerăm că decizia instanței contravine secțiunii VI a Constituției Republicii Moldova, care reflectă procedura de revizuire a Legii Fundamentale a țării, în care este specificat clar că Constituția nu poate fi modificată prin lege organică. Acest fapt a fost subliniat de experți autoritari în domeniul dreptului constituțional.
Acest demers distructiv de modificare a Legii Supreme a țării poate deveni un precedent periculos și, în cele din urmă, poate conduce la o modificare la fel de rapidă, doar pe baza legii organice, a denumirilor Republicii Moldova și a poporului care locuiește pe teritoriul său.
Consiliul Public al Moldovei insista asupra faptului că această decizie a Curții Constituționale a Republicii Moldova contravine intereselor statale ale Moldovei și reprezintă o încălcare gravă a dreptății istorice.
Cerem revizuirea imediată a acestei decizii, având în vedere normele juridice, faptele istorice și interesele naționale ale Republicii Moldova.
Declarația a fost adoptată de Comitetul Executiv al Consiliului Public al Moldovei.
Informații suplimentare:

Consiliul Public al Moldovei (www.npm.md) a fost înființat în Republica Moldova la 11 noiembrie 2020. Consiliul include lideri și experți din peste 50 de organizații publice și etnoculturale autoritare din Moldova, experți în domeniile economiei, educației, dreptului, relațiilor internaționale, drepturilor omului, lideri ai tineretului, reprezentanți ai clerului și mass-media.

Activitatea Consiliului vizează discutarea și formularea unei poziții publice cu privire la cele mai importante probleme ale dezvoltării statului în domeniile științei, culturii, educației, protecției drepturilor omului, consolidării suveranității, integrității teritoriale, precum și dezvoltarea spiritual-morală a poporului moldovean multi-etnic.
Made on
Tilda