Considerăm astfel de acțiuni inadmisibile și incompatibile cu politica pro-europeană declarată de autoritățile Republicii Moldova și valorile democratice.
Datele statistice arată că o treime din locuitorii Moldovei, adică un milion de oameni, vorbesc constant în rusă, iar peste două milioane de locuitori pot comunica liber în această limbă. Poziția specială a limbii ruse și utilizarea sa largă de către populație au fost adesea remarcate de experți străini. Ei recunosc că, din motive istorice, aproape toți locuitorii republicii vorbesc limba rusă. Acum, limba rusă este practic eliminată din sfera oficială, informația vizuală, utilizarea în instanțele judecătorești și de aplicare a legii. Certificatelor de identitate nu mai sunt completate în limba rusă, și nu se mai menționează prenumele posesorului în acestea. În noul Cod al Educației, limba rusă nu este menționată ca limbă de predare. De mulți ani continuă campania de a priva limba rusă de statutul de limbă de comunicare interetnică.
Doar în ultimul an, accesul la difuzare a fost închis și activitatea a peste 30 de canale de televiziune și resurse online a fost limitată. Se observă discriminarea candidaților vorbitori de rusă care participă la alegerile locale, care urmează să aibă loc în republică pe 5 noiembrie 2023.
Faptul acțiunilor agresive ale structurilor de stat moldovenești împotriva limbii ruse contravine normelor de drept internațional și național care reglementează drepturile omului la informație și libertatea de exprimare.